Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Wikströms släktforskning

Karl August Nyberg (1889-1977)

Sågarbetare, tummare vid Bureå Såg

 

 

Född: 1889-03-31, Bureå Såg, Skellefteå lfs (AC)

Död: 1977-01-27, Bureå, Skellefteå (AC)

Gift 1912-05-05 i Bureå med Emilia (Emelie) Johanna Sandström

 

 

Far: Isak Larsson Nyberg, sågarbetare. Född 1851-06-16, Bureå Såg, Skellefteå lfs (AC)

Mor: Gustava Svensdotter. Född 1847-11-15, Burvik, Skellefteå lfs (AC)

 

Syskon:

Samuel Viktor Nyberg, född 1874-08-20, Bureå Såg, Skellefteå lfs (AC)

Lars Konrad Nyberg, född 1876-05-14, Bureå Såg, Skellefteå lfs (AC)

Johan Frithiof Nyberg, född 1878-09-21, Bureå Såg, Skellefteå lfs (AC)

Anna Gustava Nyberg, född 1880-10-22, Bureå Såg, Skellefteå lfs (AC)

Per Reinhold Nyberg, född 1882-07-15, Bureå Såg, Skellefteå lfs (AC)

Frans Oskar Nyberg, född 1884-12-02, Bureå Såg, Skellefteå lfs (AC)

Ida Fredrika Nyberg, född 1887-01-08, Bureå Såg, Skellefteå lfs (AC)

 


 

Karl August Nyberg föddes den 31 mars 1889, yngsta barnet i en syskonskara på åtta barn. Fadern Isak var sågverksarbetare vid Bureå Såg och modern Gustava var förstås hemma för att ta hand om hushåll och barn. Familjen bodde i den s k Skärkasernen, en arbetarbostad som låg i anslutning till sågen. Skärkasernen omfattade åtta lägenheter om ett rum och kök samt två enkelrum. Man kan anta att det var trångt i den lilla enrummaren.

Karl började själv arbeta på sågen, förmodligen i de tidiga tonåren. I samband med storstrejken 1909 är han 20 år och redan då fackligt medveten. Tidigt under strejken kallades s k strejkbrytare in från byarna runt om och enligt PO Enquist i boken ”Musikanternas uttåg” bröt strejken samman nästan innan den hade börjat. Men alla gav inte upp! Några var mer kampberedda än andra.

”Det var Konrad Lundström och Karl Nyberg och Amandus Wikström och Per Nyberg (bror till Karl Nyberg) och Aron Häggblom och Frans Eriksson och några till. För dem hade liksom gett sig fan på att. Alltså beslutat sig. Och detta hade fästs i protokollet, det som upprättades vid det första storstrejkmötet. Ty där stod: ”’§ 8. Väktes frågan om striden skall fortsätta eller icke. Enhälligt, med ett rungande ja, beslöts fortsätta striden, och att liksom vi följts från arbetet vi ock skulle följas tillbaka sedan striden avblåsts från Landssekretariatet”.

När strejken tog slut blev några av arbetarna i fackföreningen svartlistade, däribland farfar Karl. Hur länge det dröjde innan han fick börja arbeta igen vet jag inte.

1910 gifte sig brodern Per med Gerda Sandström som kommit upp från Grundsunda i Ångermanland för att tjäna piga hos familjen Isak Larsson Nyberg. Gerdas syster Emilia flyttade upp från Grundsunda för att hjälpa sin syster, exakt när hon flyttade upp är osäkert. Men heta känslor vaknade och så blev det att Karl och Emilia också blev fästefolk. Bröllopet stod den 5 maj 1912 och fem månader senare föddes Ethel. Lyckan blev dock inte långvarig, för Ethel dog i april följande år. Karl och Emilia bodde de första åren som gifta inne i Bureå, men flyttade snart till arbetarkasernerna nere vid Sågen. Mer om bostaden finns på farmors sida.

Karl arbetade som tummare på sågen. Han förblev också aktiv inom fackföreningsrörelsen och var under en period med i förhandlingsdelegationen. Han satt en hel natt och stred för 3/4 öre mer i timmen. Tummarna hade 105% i lön, dvs 5% mer än arbetarna. Det var avlöning varannan torsdag, då sprang sågarbetarnas söner från skolan till avlöningsluckan för att hålla plats åt "gubbarna". Som tack för besväret fick de en slant, en femöring eller tioöring, ibland så mycket som 25 öre.

 

.

Mina anor

Farfar

Farmor

Morfar

Mormor

Emigrationen

Missing people