Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Wikströms släktforskning

19 generationer

Räknade visst fel. Eller läste fel. Eller iddes inte kolla. Det var inte 16 generationer utan 19 i farmors antavla. Och då är vi nere på 1300-talet. Inte genom min egen försorg utan tack vare andra släktforskares vedermödor. Det handlar om släkterna Bure och Grubbe. Finns massor av forskning kring dem - och stort tack ska ni ha som ägnat massor med tid åt detta. Utan er hade farmors antavla stannat betydligt tidigare.

Så är det ofta med släktforskning. Man tar hjälp av andras forskning och publicerade resultat. När det gäller kända släkter kan det finnas rätt mycket. Men många andra publicerar också sin släktforskning på nätet vilket hjälper till när man går bet. Naturligtvis bör man kolla mot primärkällorna själv. Det har jag inte gjort med Bureätten eller Grubbe. Har helt enkelt varken tid eller lust att gräva mig in i arkiven. Här förlitar jag mig helt och hållet på att övriga har gjort rätt. Och om så inte är fallet är det inte hela världen. Någon gång i framtiden ska jag nog försöka gå igenom källor lite mer systematiskt för att kolla upp det som är möjligt att kolla upp - och då pratar vi kyrkböcker och mantalslängder.

Nu är i alla fall farmors antavla redigerad. Har inte länkat fram och tillbaka mellan barn och föräldrar - vet att jag gjorde det i gamla hemsidan, men det är verkligen ett hästjobb och får vänta ett tag. Om alls det blir gjort.

 

Torsdagen den 12 november 2015 kl. 17:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Klistra in antavlor

Man kan ju tro att det är rätt enkelt att klistra in ett dokument på en hemsida, men med det system som finns här på zoomin, så är det inte bara att klistra in ett helt dokument på 41 sidor, utan det är bästa att dela upp det. Det tar en evig tid och den formattering som en gång gjordes följer inte med, så efterarbetet är rätt så arbetskrävande. Har nyss klistrat in farmors antavla. Det är 16 generationer. Mycket fetstilsmarkering, många indrag osv för att få det hela så läsvänligt som möjligt. Tror också att jag bör kolla igenom mina uppgifter, det är åtminstone fem år sedan jag la upp detta för första gången. Things can change. Och källorna - gäller de fortfarande? Eller finns det nyare forskning?

Farmors släkt är rätt häftig, där finns - förstås bönder, torpare och arbetare. Längre bak hittar vi båtsmän och soldater. Kommer vi ner på 1700-talet så finns där klockare, sockenskrivare, borgare, kyrkoherde, komminister, rådman, professor vid Uppsala universitet (nu är vi nere på 1600-talet och en bror till farmors mf mf ff mf, Anders Grubb. Han blev för övrigt adlad af Grubbens). Vidare finns där borgmästare, landsköpman, ytterligare ett par kyrkoherdar, flera underlagsmän (vad det nu var), riksdagsman och så - en ärkebiskop; Petrus Kenicius, född 1555 i Baggaböle och bror till farmors mf mf ff mf mm Anna Kenicia.

Tänk om farmor vetat! Och nog lär detta vara förklaringen till prästens ord när farmor flyttade från Husum till Bureå: "Synd, för den flickan har läshuvud".

 

Onsdagen den 11 november 2015 kl. 21:14

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

10 november

Det blev en del gjort igår. Hittade mina gamla sidor om mina far- och morföräldrar och laddade upp tillsammans med en del foton. Nu har jag påbörjat ett gigantiskt arbete i att skapa en helt ny sida om emigrationen. Både jag och H-E har många släktingar som emigrerade. Framför allt till USA men även Canada, Australien och Brasilien. Och så några till Norge. Funderar närmast på hur jag ska lägga upp det. Det finns en del olika alternativ, så det gäller att fundera och välja det bästa alternativet.

Igår fick jag mail från min femmänning Sharolyn Peterson och idag fick jag mail från hennes bror Galen Blomster. Båda var här i somras och hälsade på. De har svenskt påbrå på både mödernet och fädernet och därmed många släktingar på olika orter i Sverige. Deras mormors farmor Catharina Eriksdotter emigrerade 1869 och hennes halvsyster Inga Greta Öhman var min mormors farmor.

Galen skickade en länk till Chisago County Historical Society där han blivit medlem. Den som är intresserad kan kolla deras hemsida, http://www.chisagocountyhistory.org/.

 

Tisdagen den 10 november 2015 kl. 19:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Hemma igen!

Av en händelse upptäckte jag att zoomin.se åter börjat erbjuda gratis hemsidor. Så nu - efter flera år av försök med att skapa en bra ny hemsida någon annanstans - är jag hemma igen och ska åter börja bygga upp resultatet av min släktforskning.

Hav tålamod du som eventuellt redan har råkat hitta hit. Det kommer att ta sin lilla tid. Men, som man säger, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

 

 

Måndagen den 9 november 2015 kl. 17:49

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2015

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

Mina anor

Farfar

Farmor

Morfar

Mormor

Emigrationen

Missing people